Installera laddbox

Passa på att installera laddbox och laddstolpe så länge som det är förmånligt! Men det finns ett par saker att tänka på innan du ber någon installera din laddbox. Vad kostar det att installera, klarar det befintliga elsystemet i huset av en laddbox och finns det något annat som är bra att veta? Att ta reda på om det går att koppla in en laddbox behöver du boka en elektriker som kommer hem och tittar på ditt elsystem. Elektrikern kommer att kunna ge dig en offert på en helhetslösning efter att ha sett elsystemet och då är det lättare för dig att lägga till kostnaden för själva laddboxen och stolpen.

Innan installation av laddbox

Det är dumt att välja en laddbox med en effekt som är högre än den du egentligen behöver. När du laddar din elbil så gör du troligtvis det under natten och i så fall räcker det med en lägre effekt. Om du väljer att installera en laddbox med högre effekt än du behöver ha för att ladda din bil så brukar det bli dyrare. Dels kostar laddboxarna med högre effekt mer, men det kan också vara så att du får betala mer för elen då du kanske måste abonnera på högre effekt.

Laddning med laddbox

Just idag finns inget krav på att man måste skaffa en laddbox för laddning hemma. Det går att ladda den via ett vanligt eluttag, men då måste du först ha en elektriker att kontrollera att det är säkert för dig och att ditt befintliga elsystem klarar av laddning. Elektrikern går igenom elsystemet för att se om det klarar en högre belastning under längre tid. Om du fortfarande väljer att använda befintliga uttag måste du ha koll på dessa så de inte utsätts för extra slitage eller blir överhettade. Det kan finnas tecken på detta som till exempel sot runt eluttaget.